woensdag 7 november 2012

Herfstsignalering

De herfstsignalering zit er weer op. Voor degenen die niet weten wat dat is: 4 keer per jaar wordt gekeken of de leerlingen vooruit zijn gegaan met lezen. De herfstsignalering is de eerste keer van dit schooljaar.
Voor onze groep viel die absoluut niet tegen. Groep 3 is vorige week al getoetst: zij deden het allemaal goed. In groep 4 zijn alle leerlingen vooruit gegaan : een mooi resultaat na al dat extra oefenen! We zijn vooral erg blij voor de leerlingen. . . Ook zijzelf waren blij en tevreden: "Juf ik heb het goed gedaan, zegt juf Bertie". "Ik heb M4 gehaald juf. . . goed he" met een stralend gezicht. Zo leuk om te zien!
En nu oefenen we verder met degenen die M4 in januari moeten halen. . . gaat zeker lukken!
Tijdens rekenen hadden allebei de groepen  een projectles: groep 3 moest leren kijken vanuit een bepaalde positie en in groep 4 hebben we geleerd hoe een kalender werkt. Moeilijk voor beide groepen, maar we zijn eruit gekomen. Gelukkig komen de onderwerpen nog vaker terug.
Groep 3 heeft ook nog met de kaartjes tot 0 'gespeeld'. "Draai 3 - 4- 6- 8 kaartjes om en leg van klein naar groot, of van groot naar klein." Zo leren ze  op welke plaats een getal op de getallenlijn hoort.
Wat zeer opvallend was , was dat de leerlingen vaak een aaneensluitend rijtje te pakken hadden, terwijl alle kaartjes door elkaar en op de kop lagen. Ik stond er zelf van te kijken dat dat zo vaak voorkwam . . . Toeval?

 
Vandaag stond komkommer op het menu. . . Bijna alle leerlingen hebben het stuk opgegeten. Inmiddels zijn we er wel achter wie heel veel lust ( of wil proeven) en wie al bij voorbaat roept : "Dat moet ik niet "of  "Dat lust ik niet en wil ik eigenlijk ook niet proeven."
Toch moeten ze er allemaal een hapje van nemen.
Na de pauze heeft groep 4 een taalles gemaakt en heeft groep 3 alweer een nieuw woord geleerd 'weg' "Juf, we kennen nu al 20 woorden" riep Jaily ineens door de klas. . . Hup, even samen tellen en ja hoor, klopte als een bus. "Nou we hebben maar 19 letters aan de letterlijn", riep Ashley er achteraan. Schrik bij juf: was ze er een vergeten ...oh nee, de 'w' hing natuurlijk nog niet op.....
De leerlingen weten vervolgens zelf al wat we allemaal met een nieuwe letter doen. . . makkelijk voor juf: kan ze niets vergeten. Klikklakboekje en dan ook nieuwe woordjes maken hoor! Structureren, flitsen van alle letters en woorden, rijtjes lezen, leesboekje en dan de werkboekjes!
Onze tekeningen van de huizen zijn ook af, morgen samen ophangen, want ze moeten op volgorde van de huisnummers. Weer een mooie rekenoefening!
Ook nog de herfstboom afgemaakt. Leuk om te doen en mooi resultaat. Ik neem morgen foto's, lukte vandaag niet meer.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Ik vind het leuk als je een bericht achterlaat!